De Nederlandse overheid heeft als doelstelling dat alle asbestdaken in 2024 verdwenen zijn uit Nederland. Asbest werd voorheen veel gebruikt in de bouw, maar uit verschillende onderzoeken is gebleken dat asbest zeer gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Het kan zelfs leiden tot dodelijke ziektes, vooral wanneer er verkeerd mee gewerkt wordt. De kennis over asbest saneren is niet bijzonder hoog; de meeste mensen weten dat asbest gevaarlijk is, maar waarom dat precies het geval is, dat weten we meestal niet.
Wanneer we de doelstellingen van de overheid willen halen, moet er bijzonder veel asbest gesaneerd worden. Het is nog steeds in veel huizen en panden aanwezig, wat niet verrassend is aangezien het lange tijd de standaard geweest is. Waar moet u op letten bij asbest saneren en waarom is het zo belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt?

Asbest saneren begint met een inventarisatie
Het is lang niet altijd zo dat asbest verwijderd moet worden wanneer het in uw woning of pand aanwezig is. Het asbest die verwijderd moet worden, is uitsluitend het materiaal dat gevaarlijk is of kan zijn voor de gezondheid. In sommige gevallen is het beter om het asbest gewoon te laten zitten, omdat het geen schade aan kan richten.
Daarom beginnen we altijd met een asbestinventarisatie. Hierbij wordt gekeken of er asbest aanwezig is en waar dit zich bevindt. Vervolgens wordt er gekeken of het asbest gesaneerd moet worden of dat het gewoon kan blijven zitten. Wanneer het asbest niet beschadigd is én niet in aanraking kan komen met de buitenlucht, dan wordt vaak besloten om het asbest gewoon te laten zitten waar het zit.

Kan het asbest zich wel vermengen met de buitenlucht of is het asbest beschadigd? In die gevallen wordt altijd besloten tot asbest saneren. Dit zijn namelijk de gevallen waarin het asbest wel schadelijk is of kan worden voor de gezondheid.

Asbest saneren; mag u dat zelf doen?
Heeft u asbest aangetroffen in uw woning of bedrijfspand? Dan kunt u ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met asbest saneren. Daar zitten uiteraard wel wat haken en ogen aan, het gaat om gevaarlijk materiaal. Daarom moet u eerst naar de gemeente om een vergunning voor het asbest saneren te krijgen. Doet u dit niet, dan kunt u een flinke boete krijgen.
Voldoet u aan alle eisen, dan krijgt u een mededeling over voorschriften voor de sloopvergunning. U mag nooit zelf aan de slag met het asbest wanneer het materiaal beschadigd is. In die gevallen moet een sloopbedrijf ingeschakeld worden. Overigens raden de meeste gemeenten aan om een erkende sloper te kiezen voor het asbest saneren.
Mag u wel zelf aan de slag en besluit u om zelf te werken met het asbest saneren? Dan krijgt u alle voorschriften en eisen van de gemeente. Dit heeft niet alleen betrekking op het asbest verwijderen, maar ook over het verpakken en afvoeren van de materialen. Dat is namelijk minstens zo belangrijk wanneer het gaat om de gezondheid.

Een specialist inschakelen voor asbest saneren
U kunt zelf aan de slag met het asbest saneren, maar het is maar net de vraag of dit een goede keuze is. Het lijkt goedkoper om het zelf te doen, maar wanneer de uren, de eisen en de gezondheid meegenomen worden in de berekening, dan is het maar net de vraag of het inderdaad goedkoper is dan het inschakelen van een specialist.
Professionals op het gebied van asbest saneren zijn vaak prijzig. Dat heeft te maken met de hoge risico’s op het gebied van de gezondheid, het aantal uren werk per vierkante meter en het feit dat de vraag naar specialisten veel hoger is dan het aanbod van specialisten. Met andere woorden; veel bedrijven zijn druk en dat ziet u terug in de prijs. Wel is het zo dat u vaak goedkoper uit bent per vierkante meter wanneer het gaat om flinke oppervlakten.

Subsidie aanvragen voor asbest saneren
Er is sprake geweest van subsidie voor het asbest saneren, maar deze regeling is in december 2018 gesloten. Op dit moment zijn er geen subsidies mogelijk voor het verwijderen van asbestdaken omdat het potje van de overheid simpelweg leeg is. Moet er asbest verwijderd worden bij u en heeft u hier de draagkracht niet voor? Dan klopt u aan bij de gemeente. Zij stelt speciale leningen beschikbaar voor particulieren die niet draagkrachtig genoeg zijn om dit op te hoesten, maar waarbij het asbest wel zo snel mogelijk verwijderd moet worden.

Maak het makkelijker en schakel een specialist in
Asbest saneren is gebonden aan tal van regels en eisen. Dat heeft alles te maken met de risico’s voor de gezondheid. Het dragen van beschermingsmiddelen zoals een stofmasker is lang niet genoeg omdat de fijne deeltjes lange tijd kunnen blijven hangen bij foutieve verwijdering of afvoer van het afval.

Daarom wordt sterk aangeraden om een specialist in te schakelen voor asbest saneren. Wij zijn die specialist. Met onze aantrekkelijke tarieven, kennis en ons aanbod op maat kunnen we u altijd helpen wanneer er asbest verwijderd moet worden in uw woning of bedrijfspand. Uiteraard werken wij altijd op de meest veilige manier en houden we ons aan alle richtlijnen zodat u geen risico loopt.

Wilt u meer weten over onze werkwijze of wilt u binnen korte tijd een vrijblijvende offerte voor asbest saneren in uw pand? Neem dan vandaag nog contact met ons op zodat we u persoonlijk verder kunnen helpen.


Brandveilige doorgang Asbest afval afvoeren Asbest Batteryspray Asbest calamiteiten Asbest dak verwijderen Asbest installaties Asbest inventarisatie Asbest ketel Asbest leiding Asbest meting Asbest milieu Asbest pakkingen Asbest plaat Asbest prijsopgave Asbest rapport Asbest saneerder Asbest sloop Asbest sloop vergunning aanvragen Asbest werkplan Asbest vloer zeil Asbest verontreiniging Asbest schoonmaak Demontage koelmachine bedrijf inhuren Demontage warmtepomp bedrijf inhuren Demontage CV ketel bedrijf inhuren Demontage luchtbehandelingskast bedrijf inhuren Demontage schakelkast bedrijf inhuren Demontage Expansievat bedrijf inhuren Sloop koelmachine bedrijf inhuren Sloop warmtepomp bedrijf inhuren Sloop CV ketel bedrijf inhuren Sloop luchtbehandelingskast bedrijf inhuren Sloop schakelkast bedrijf inhuren Sloop Expansievat bedrijf inhuren Intern transport koelmachine bedrijf inhuren Intern transport warmtepomp bedrijf inhuren Intern transport CV ketel bedrijf inhuren Intern transport luchtbehandelingskast bedrijf inhuren Intern transport schakelkast bedrijf inhuren Intern transport Expansievat bedrijf inhuren Koelmachine verplaatsen bedrijf inhuren Warmtepomp verplaatsen bedrijf inhuren CV ketel verplaatsen bedrijf inhuren Luchtbehandelingskast verplaatsen bedrijf inhuren Schakelkast verplaatsen bedrijf inhuren Expansievat verplaatsen bedrijf inhuren Hijskraan koelmachine bedrijf inhuren Hijskraan warmtepomp bedrijf inhuren Hijskraan CV ketel bedrijf inhuren Hijskraan luchtbehandelingskast bedrijf inhuren Hijskraan schakelkast bedrijf inhuren Hijskraan expansievat bedrijf inhuren Vergunning koelmachine aanvragen bedrijf Vergunning warmtepomp aanvragen bedrijf Vergunning CV ketel aanvragen bedrijf Vergunning luchtbehandelingskast aanvragen bedrijf Vergunning schakelkast aanvragen bedrijf Vergunning expansievat aanvragen bedrijf Verkeersbordenplan hoe maken bedrijf Gemeentelijk verkeersbordenplan hoe maken bedrijf Verkeerstekenscan hoe maken bedrijf Verkeerstekens plan hoe maken bedrijf Verkeersborden inspectie hoe maken bedrijf verkeerskundige toets hoe maken bedrijf Verkeersborden advisering hoe maken bedrijf verkeersbesluit plan maken hoe maken bedrijf verkeersrichtingen plan hoe maken bedrijf Carrier verplaatsen intern transport Remeha verplaatsen intern transport Viessmann verplaatsen intern transport Rendamax verplaatsen intern transport Chroom 6 aanbrengen gebruiken kopen gecertificeerd bedrijf Brandbeheersing bedrijf inhuren Brandwerende coating aanbrengen bedrijf inhuren staalbekleding brandwerend maken bedrijf inhuren Doorvoeren brandwerend afdichten bedrijf afdichten brandmanchet kopen bedrijf brandklep kopen bedrijf brandwerende klep kopen brandwerende vlinderklep kopen brandwerend glas kopen brandwerende deuren kopen deur firescreen kopen Asbest saneren brandwerende coating brandwerende doorvoer Vervangen koelmachine